Табиғи тәттілер: қанттың орнына бал және т.б. Табиғи тәттілер: қанттың орнына бал және т.б.
Бір жылдан үшке дейін - huggies.kz - icon 01

Табиғи тәттілер: қанттың орнына бал және т.б.

Барлық балалар табиғатына сай тәтті құмарлар. Күндіз-түні олар тәттілердің барлық түрлерін жеуге дайын және көбінесе кәмпит үшін нағыз ерліктерге барады. Әр ата-ана сұрақ қояды: нәрестелер үшін қанттың рұқсат етілген мөлшері қандай?

Балаға әртүрлі тәттілерді сыйлағанда, оларды шамадан тыс тұтыну бірқатар ауруларға әкелуі мүмкін екенін есте ұстаған жөн. Мысалы, тіс жегіне - қуыс түрінде ақау пайда бола отырып, тістің қатты тіндерінің прогрессивті бұзылуы. Ғалымдар сахарозаның бұл ауруды тудыратын айқын қабілеті бар екенін дәлелдеді. Балалардағы тіс жегінің төмен деңгейі қант тұтыну деңгейі күніне шамамен 30 г болған кезде байқалады, бұл оны тұтынудың физиологиялық нормасына сәйкес келеді. Тағы бір проблема-бұл алиментарлық семіздік деп аталатын қуат шығыны деңгейімен салыстырғанда артық тамақтанудан туындаған семіздік. Семіздіктің психологиялық салдары да бар: ол көбінесе баланың өзін-өзі бағалауын төмендетеді, күйзеліске әкеледі.

Бірақ баланы тәттілердің ләззатынан толығымен айыруға асықпаңыз.

Тәттілерге деген сүйіспеншілік генетикалық деңгейде қалыптасады: балалардың өміріндегі алғашқы тамақтану – бұл емшек сүті, оған сүт қант-лактоза тәттілік береді. Қосымша тағамдарды енгізу көмірсулар көздерінің ассортиментін кеңейтеді-жеміс-көкөніс шырындары, картоп пюресі, Жарма, олар баланың денесінің көмірсуларға деген қажеттілігін толығымен жабады.

Балалар белсенді ойындар кезінде жұмсайтын энергия қорларын толықтыруы керек, сонымен қатар ми жасушаларын нәрлендіруі керек. Тәттілер бұл тапсырманы өте жақсы орындайды, бірақ егер сіз оларды балаңызға берсеңіз, онда сіз кейбір ережелерді сақтауыңыз керек:

  • Тәттіні тамақтан кейін ғана жеуге болады. Тәттіден кейін аузыңызды шайыңыз немесе тістеріңізді тазалаңыз.

  • Тәттіні тыйым салынған жеміске айналдырмаңыз.

  • Бала тамақтанудан бас тартса да, тамақты тәттілермен алмастырмаңыз. Бұл жағдайда бала "дәмсіз" (яғни тәтті емес) тағамды жеуге болмайды, өйткені олар әлі де "дәмді" (яғни тәтті) береді. Баламен таза ауада жоспардан тыс серуендеуге барған дұрыс-ол энергияны жұмсайды және міндетті түрде аш болады.

  • Сіз баланы тәттілермен ынталандыруға немесе мадақтауға болмайды. Бұл дұрыс емес тамақтану дағдыларын қалыптастырады, оны жеңу өте қиын болады.

  • Әрбір тағамның десертпен аяқталуы мүмкін емес: бос көмірсулар мүлдем пайдасыз.

Қандай тәттілер пайдалы?

  • Зефир және пастила. Зефир (пастила сияқты) жеміс пюресі, қант және жұмыртқаның ағынынан жасалған.

  • Бал. Оның жоғары қоректік құндылығы ғана емес (оңай сіңетін қант — глюкоза мен фруктозаның арқасында оның калория мөлшері 335 ккал/100 г жетеді), сонымен қатар емдік қасиеттері де бар.

  • Мармелад. Құрамы бойынша ол зефирге өте ұқсас, оның құрамында желатин, пектин немесе агар-агардың табиғи қалыңдатқыштары бар. Бұл нәзіктік жеңіл және диеталық болып саналады. Оны 2 жастан бастап балаларға беруге болады, өйткені мармеладта зиянды қоспалар мен майлар жоқ.

  • Шоколад. Педиатрлар оны 4-5 жастан бастап баланың диетасына қосуды ұсынады. Балаларға сүт және ақ шоколад беру керек, бірақ қара түстен бас тартқан дұрыс. Өйткені, оның құрамында какао ұнтағы көп, ал кейбір балаларда аллергия бар. Дегенмен, шоколад-бұл пайдалы ем! Оқушыларға емтихан кезінде стресстен арылу үшін, сондай-ақ аурудан кейін иммунитетті жақсарту үшін тамақтану ұсынылады.

  • Безе. Безенің құрамына тек қант пен жұмыртқа ақтығы кіреді, сондықтан ол өте қауіпсіз. Мұнда ең кереметі оны үйде даярлау өте оңай.

  • Кептірілген жемістер. Олардың құрамында көптеген дәрумендер мен минералдар бар, олар жүрек-тамыр жүйесі мен асқазан-ішек жолдарының жұмысын ынталандырады.

  • Чурчела. Чурчела мармелад, зефир, пастила және лукумға қарағанда жоғары калориялы тәттілікке ие. Онда жаңғақтар бар, сондықтан ол пайдалы ақуыздар мен майларға бай, бірақ жаңғақтардың арқасында бұл тәттілік әлдеқайда аллергенді болады.

  • Нуга. Нуга құрамында құнды ақуыздар мен майлар бар, бірақ оның негізгі компоненті — көмірсулар. Нугат балаларға 3 жастан ерте емес болуы мүмкін.

  • Халуа. Халуаның көмегімен бала көп магний, кальций, калий ала алады. Халваны 3 жастан бастап балаларға беруге болады.

EmptyView